Ahad, 17 November 2013

Tamat persekolahan seisi 2013

Assalamualaikum..

Seisi persekolahan 2013 dah pun melabuhkan tirainya..maka bermulalah cuti sekolah yg panjang sblum memulakan seisi baru pada tahun 2014 akn dtg..Jika di izinkn insha allah akn ada 2014 utk saya sekeluarga..

Tak de plan lg nk ke mana2 sbb byk pula kenduri kawen time cuti2 ni..Alif pulak nk berkhatan..insha allah,da bujang ank saya ni kan.

Saje nk kongsi gambar anak sekolah tahun 2013 ni..jom tgk..hehee

Alif 11 tahun

Alahai..tengok tu kecik je alif kan,kawan2 semua besar2..darjah 5 mcm darjah 3 je badannya.Anak saya memang semua kecik2 la..lau ikut en.suami berbadan besar..tp x de yg ikut plk jejak abah dia.

Alya 7 tahun
 Alya ni,lagi la kecik..size badan mcm budak tadika...dgn adik dia tinggi beza dlm 2 inci je..angkat beg sekolah pun x kuat tau..kena pakai yg ada roda.Tahun dpn kelas tgkt atas pulak..x tau mcm ne dia nk angkat beg dia tu..Al-maklumlah sek cina ni byk bukunya.
Dekat sek,selalu kena dukung dgn kawan2 abg dia tu..hehee..Dia pun ada tanya,kenapa dia tak besar2..hahaa..bila ckp dgn kwn2 mesti kena dongak..

Alisha 5 tahun

Alisha,badan lebih kurang kakak dia je..kat rumah mulut x reti diam mcm kakak dia..pot pet..pot pet..tapi sampai sek,jadi budak yg paling diam kat kelas..cikgu kata duduk diam je,,x mcm bdk lain..huhu..bila saya tanya..dia kata malu..alahai..Tahun depan da 6 tahun..

Harap semua anak2 mama berjaya dunia akhirat..boleh bantu mama dan abah di akhirat kelak.amin..insha allah.


Sabtu, 16 November 2013

Banofee Pie

Assalamualaikum..


Semalam saya try buat banofee pie ni,resepi search je dkt google..first time buat ni..jadi la jugak..cuma kurang butter,tu yg crumbs x berapa nk padat..hancuss ckit..tp rasanya tetap sedap tau.hehee..nk cuba..jom la..saya kongsikan resepi di sini.

Rupa banofee saya comot je..tp sedap..hihi

BAHAN#
# 1 Pek biskut cream cracker
# 1 buku butter
# 1 tin susu pekat manis
#1/2 cwn susu segar
# 1 kotak whiping cream ( tp x guna smua )
# pisang
# Coklat chip

CARANYA#
# hancurkan biskut mnjd serbuk..blend/tumbuk.( buat mcm base)
# cairkn butter dan tuang biskut crumbs tadi dan gaul sebati,tekan2 bg padat,
# simpan dlm peti ais flm 15 minit utk base keras ckit.

Sementara tunggu,,buat ni pulak.

CARAMEL#
# masak susu pekat dgn api sederhana hingga susu likat dan agak kecoklatan
# tuang susu segar..sikit2 ye utk tengok tahap kelikatannya,jgn terlalu cair/ pekat,gaul seia sekata.
# Tuang susu td di atas crumbs yg da sejuk dan keras td & simpn lagi dlm peti ais utk sejukkan caramel td dlm 10-15 minit
# Dah sejuk dan mcm keras ckit caramel tu..letakn hirisan pisang di atasnya.lg byk pisang lg sedap.

TOPPING#
# blend whiping cream dan topping atas pisang td,,dan susun lg pisang,selang2 dgn whiping cream.ikut nk brp byk. dan atas sekali tabur choc chip di atasnya
# simpan dlm peti ais dan biarkan semalaman..kalau buat mlm,,sok pg da bole mkn...
Ermmm..yummy..~~

Selamat mencuba..

Anne Nurain