Assalamualaikum..
Semalam saya try buat banofee pie ni,resepi search je dkt google..first time buat ni..jadi la jugak..cuma kurang butter,tu yg crumbs x berapa nk padat..hancuss ckit..tp rasanya tetap sedap tau.hehee..nk cuba..jom la..saya kongsikan resepi di sini.
Rupa banofee saya comot je..tp sedap..hihi |
BAHAN#
# 1 Pek biskut cream cracker
# 1 buku butter
# 1 tin susu pekat manis
#1/2 cwn susu segar
# 1 kotak whiping cream ( tp x guna smua )
# pisang
# Coklat chip
CARANYA#
# hancurkan biskut mnjd serbuk..blend/tumbuk.( buat mcm base)
# cairkn butter dan tuang biskut crumbs tadi dan gaul sebati,tekan2 bg padat,
# simpan dlm peti ais flm 15 minit utk base keras ckit.
Sementara tunggu,,buat ni pulak.
# 1 buku butter
# 1 tin susu pekat manis
#1/2 cwn susu segar
# 1 kotak whiping cream ( tp x guna smua )
# pisang
# Coklat chip
CARANYA#
# hancurkan biskut mnjd serbuk..blend/tumbuk.( buat mcm base)
# cairkn butter dan tuang biskut crumbs tadi dan gaul sebati,tekan2 bg padat,
# simpan dlm peti ais flm 15 minit utk base keras ckit.
Sementara tunggu,,buat ni pulak.
CARAMEL#
# masak susu pekat dgn api sederhana hingga susu likat dan agak kecoklatan
# tuang susu segar..sikit2 ye utk tengok tahap kelikatannya,jgn terlalu cair/ pekat,gaul seia sekata.
# Tuang susu td di atas crumbs yg da sejuk dan keras td & simpn lagi dlm peti ais utk sejukkan caramel td dlm 10-15 minit
# Dah sejuk dan mcm keras ckit caramel tu..letakn hirisan pisang di atasnya.lg byk pisang lg sedap.
TOPPING#
# blend whiping cream dan topping atas pisang td,,dan susun lg pisang,selang2 dgn whiping cream.ikut nk brp byk. dan atas sekali tabur choc chip di atasnya
# simpan dlm peti ais dan biarkan semalaman..kalau buat mlm,,sok pg da bole mkn...
Ermmm..yummy..~~
# tuang susu segar..sikit2 ye utk tengok tahap kelikatannya,jgn terlalu cair/ pekat,gaul seia sekata.
# Tuang susu td di atas crumbs yg da sejuk dan keras td & simpn lagi dlm peti ais utk sejukkan caramel td dlm 10-15 minit
# Dah sejuk dan mcm keras ckit caramel tu..letakn hirisan pisang di atasnya.lg byk pisang lg sedap.
TOPPING#
# blend whiping cream dan topping atas pisang td,,dan susun lg pisang,selang2 dgn whiping cream.ikut nk brp byk. dan atas sekali tabur choc chip di atasnya
# simpan dlm peti ais dan biarkan semalaman..kalau buat mlm,,sok pg da bole mkn...
Ermmm..yummy..~~
Selamat mencuba..
Nanti nak sruh Ummi buat. Kihkihkih, Macam seda jerr . Macam sedap jerr .
BalasPadam#Salam kenal dan saya follow sini
nampak sedap tu kak.. tak pernah lagi aiza mencuba buat pie..
BalasPadammesti sedap ni..tak pernah buat lagi..mintak sikit boleh?
BalasPadamwah mcm best je ni.. cara2 nk wat die pon senang.. ade mase nk cuba gak :D
BalasPadamnampak sedappp terliur tengok..
BalasPadamWah.. best.. menyelerakan.. :)
BalasPadamwah wah wah wah
BalasPadamnyum nyum
wah wah wah
nak sikit?? heheh
nampak sedap.. ade tester tak? hiks
BalasPadamAlahai, tengok makanan malam-malam nui, jadi lapar pulak.
BalasPadam1st time dengar.. npk sedap sgt.. nk sikit kak..hihi
BalasPadam