Rabu, 20 November 2013

AISKRIM VANILA COKLAT

Sebelum ni saya pernah post pasal aiskrim jugak,tp kali ni dgn resepi berbeza yg lg mudah,cepat dan lebih berkrim..nk cuba,jom lah saya kongsikan resepi di sini.Resepi ni saya jumpa di fb.

BAHANNYA

1 Biji telur
1 cwn susu pekat
2 cwn susu full cream
1 Sudu ovellet
1 Sudu esen vanila
1 Sudu sebuk koko
Coklat chip utk hiasan

CARANYA

#Satukan bahan kecuali sebuk koko dan mixer hingga pekat dan gebu
#Bahagikn 2 bhgn dan 1 bhgn di campur dgn sebuk koko dan mixer lg.
#Tuang ke dlm bekas secara selang seli dan taburkan coklat chip di atasnya.
#Sejukbekukan di dlm freezer.
Siap dan selamat mencuba:D

26 ulasan:

  1. macam senang aje nak buat
    nak cuba buatlah
    tapi ovellet tu apa ye?
    senang tak nak cari?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ovellet tu mcm jelly ckit warna oren biasa jual dlm bekas dadih tu..insha allah senang cari.

      Padam
  2. nak cuba..nak cuba ..thanks share resepi..:)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Cuba kak..sekali buat mst nk buat lg sbb sedap sgt2..hehee

      Padam
  3. wah resepi aiskrim home made...laa

    BalasPadam
    Balasan
    1. Dah x payah bli kat kedai..bole buat sdri..utk mia tukar coklat dgn strawbery..mst suke kan..aiskrim pink..hehee

      Padam
  4. Nak try buat laa. Nampak sodappp !

    BalasPadam
    Balasan
    1. Try la,nmpk sedap da rasa lg sedap.hehee

      Padam
  5. yummy.. sedapnya krim dia.. bahan untuk resipi pun mudah didapati.. menabung inti.. :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. Mmg mudah nk cri..tq aiza..lau tenet akak ok,nnt akak klik blik ea

      Padam
    2. terima kasih kak.. aiza menabung ford.. :D

      Padam
  6. Da buat da..memang sedap kan.hihii..lepas ni buat sendiri je xyah beli.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehe.btul tu,rasa dia sama je mcm bli kat kedai kan

      Padam
  7. sejuk-sejuk sesuai makan ice cream. yum yumm perisa coklat dgn vanilla pulak tu :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehe..akak x mkn plk kalau sejuk2 ni..nnt batuk plk

      Padam
  8. wahh macam best jer ..boleh cuba nie

    BalasPadam
    Balasan
    1. Cuba la acik..mudah dan cepat..sedap lg.

      Padam
  9. macam sedap.. ada masa nak try! hehe

    BalasPadam
  10. nak try la buat.. nampak senang je. hehe

    BalasPadam
  11. Ice cream mmg favorite sy.. mmg x menolak punya.. nice sharing.. :)

    BalasPadam
  12. Macam senang je. Bahan pun tak banyak. Boleh cuba ni.

    BalasPadam
  13. sedapnye.. kalau dpt buat mmg jimat..

    BalasPadam
  14. sedapnya aiskrim buat sendiri lak tuu

    BalasPadam

Tak perlu kata apa-apa,hanya taip je komen anda.:D

Anne Nurain