Assalamualaikum..
Semalam saya try buat banofee pie ni,resepi search je dkt google..first time buat ni..jadi la jugak..cuma kurang butter,tu yg crumbs x berapa nk padat..hancuss ckit..tp rasanya tetap sedap tau.hehee..nk cuba..jom la..saya kongsikan resepi di sini.
![]() |
| Rupa banofee saya comot je..tp sedap..hihi |
BAHAN#
# 1 Pek biskut cream cracker
# 1 buku butter
# 1 tin susu pekat manis
#1/2 cwn susu segar
# 1 kotak whiping cream ( tp x guna smua )
# pisang
# Coklat chip
CARANYA#
# hancurkan biskut mnjd serbuk..blend/tumbuk.( buat mcm base)
# cairkn butter dan tuang biskut crumbs tadi dan gaul sebati,tekan2 bg padat,
# simpan dlm peti ais flm 15 minit utk base keras ckit.
Sementara tunggu,,buat ni pulak.
# 1 buku butter
# 1 tin susu pekat manis
#1/2 cwn susu segar
# 1 kotak whiping cream ( tp x guna smua )
# pisang
# Coklat chip
CARANYA#
# hancurkan biskut mnjd serbuk..blend/tumbuk.( buat mcm base)
# cairkn butter dan tuang biskut crumbs tadi dan gaul sebati,tekan2 bg padat,
# simpan dlm peti ais flm 15 minit utk base keras ckit.
Sementara tunggu,,buat ni pulak.
CARAMEL#
# masak susu pekat dgn api sederhana hingga susu likat dan agak kecoklatan
# tuang susu segar..sikit2 ye utk tengok tahap kelikatannya,jgn terlalu cair/ pekat,gaul seia sekata.
# Tuang susu td di atas crumbs yg da sejuk dan keras td & simpn lagi dlm peti ais utk sejukkan caramel td dlm 10-15 minit
# Dah sejuk dan mcm keras ckit caramel tu..letakn hirisan pisang di atasnya.lg byk pisang lg sedap.
TOPPING#
# blend whiping cream dan topping atas pisang td,,dan susun lg pisang,selang2 dgn whiping cream.ikut nk brp byk. dan atas sekali tabur choc chip di atasnya
# simpan dlm peti ais dan biarkan semalaman..kalau buat mlm,,sok pg da bole mkn...
Ermmm..yummy..~~
# tuang susu segar..sikit2 ye utk tengok tahap kelikatannya,jgn terlalu cair/ pekat,gaul seia sekata.
# Tuang susu td di atas crumbs yg da sejuk dan keras td & simpn lagi dlm peti ais utk sejukkan caramel td dlm 10-15 minit
# Dah sejuk dan mcm keras ckit caramel tu..letakn hirisan pisang di atasnya.lg byk pisang lg sedap.
TOPPING#
# blend whiping cream dan topping atas pisang td,,dan susun lg pisang,selang2 dgn whiping cream.ikut nk brp byk. dan atas sekali tabur choc chip di atasnya
# simpan dlm peti ais dan biarkan semalaman..kalau buat mlm,,sok pg da bole mkn...
Ermmm..yummy..~~
Selamat mencuba..


.jpeg)

